10 verbluffende gezondheidsvoordelen van wortelen

Advertentie

Je weet dat konijntjes dol op worteltjes zijn, maar deze groente is veel meer dan alleen voer voor je huisdier. Je moet weten dat wortelen een van de meest gezonde etenswaren zijn die er bestaan. Ze bevatten heel veel antioxidanten, vitaminen en vezels. Ze kunnen bijdragen aan het verminderen van de kans op hartkwalen, kanker, en diabetes type 2. En dankzij hun knapperigheid en zoete smaak zijn ze ook perfect om je lekkere trek te stillen zonder massa’s calorieën binnen te krijgen zoals bij junkfood.

Advertentie

1. Betacaroteen
Een van de bekendste goede eigenschappen van wortelen is dat ze veel betacaroteen bevatten. Deze krachtige antioxidant heeft veel gezondheidsvoordelen. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A, wat zorgt voor een gezonde huid. Onderzoek heeft ook aangetoond dat betacaroteen het lichaam beschermt tegen gifstoffen die longkanker kunnen veroorzaken. Dit effect is zo sterk dat mensen die ooit gerookt hebben en die dagelijks producten met veel betacaroteen eten, het risico om zowel maag- als longkanker kunnen verkleinen. Het is fantastisch dat zo’n lekkere snack kan helpen om zo’n vreselijke ziekte te voorkomen!

LEES OOK  Astma-aanval en geen inhaler - Wat moet ik doen?

2. Kalium
Wortelen bevatten ook veel kalium, een stof die om allerlei redenen heel belangrijk is voor lichaam. Allereerst draagt kalium bij aan een gezonde bloeddruk en is goed voor hart en bloedvaten en sterke botten en spieren. Mensen met een kaliumtekort kunnen zich moe of verzwakt voelen en last hebben van constipatie. Daarnaast werkt kalium samen met natrium om de vochtbalans op peil te houden. Dit verlaagt de bloeddruk en houd je nieren gezond.

Op de volgende pagina’s staan nog eens 8 andere gezondheidsvoordelen van wortelen die laten zien waarom ze zo gezond en lekker zijn.

Advertentie
Advertentie