Is het waar? Kunnen muggen het Coronavirus overbrengen?

Advertentie

Muggen kunnen veel ziekten overdragen, maar het huidige bewijs suggereert dat COVID-19 niet een van hen is. Toch is het belangrijk om maatregelen te nemen om muggenbeten te voorkomen. Van muggen is bekend dat ze veel ziekten overdragen, waaronder het Zika virus, West-Nijl virus, knokkelkoorts en andere, maar COVID-19 staat waarschijnlijk niet op deze lijst.

Op dit punt is er niets dat erop wijst dat muggen het coronavirus kunnen overbrengen, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. COVID-19 is een respiratoir virus, en de belangrijkste wijze van overdracht is via virusdruppels die in de lucht vrijkomen wanneer een besmette persoon hoest, niest, spreekt of ademt zonder gezichtsmasker.

Een mug kan een ziekteverwekker zoals een viraal deeltje binnenkrijgen, dat vervolgens naar zijn maag reist. Als het virus in staat is om te repliceren in de mug, kan het zich verspreiden naar zijn hoofd en als, en alleen als, het virus de speekselklieren en het speeksel van de mug bereikt, kan het worden overgedragen aan de mens de volgende keer dat de muggenbeten wanneer het speeksel wordt geïnjecteerd met de virusdeeltjes. Simpeler gezegd moet het virus het spijsverteringsproces overleven, zich in de mug voortplanten en door de darmwand gaan om zijn speekselklieren te bereiken.

LEES OOK  Deze krachtige thee is de beste manier om zwelling van enkels, benen en voeten te behandelen

Advertentie

Muggen verspreiden ziekte
Er zijn verschillende ziekten die je kunt krijgen van muggen, waarvan sommige dodelijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld, de gele koorts mug (Aedes aegypti), die in het zuiden van Florida en Louisiana in de Verenigde Staten leeft, kan het Zika virus, chikungunya, dengue, en andere virussen dragen.

Helaas zijn er geen vaccins of specifieke medicijnen beschikbaar voor de behandeling van veel virussen die door muggen worden verspreid, geeft Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aan. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen muggen, vooral tijdens de “muggen seizoenen”. Als je buitenshuis bent gebruik dan een geregistreerd insectenwerend middel met een van deze werkzame stoffen-DEET, picaridine, IR3535, olie van citroeneucalyptus, Para-menthaan-diol of 2-undecanon.

Het dragen van shirts met lange mouwen en lange broeken als je naar buiten gaat kan ook helpen om muggenbeten te voorkomen. Soms is het juist feest voor de muggen als je in bed ligt. Dat is erg irritant. Daar zijn ook weer allerlei middeltjes voor die de muggen uit je slaapkamer weren.

Lees ook: Weet jij wat gebeurt er met je lichaam als je pittig voedsel eet?

Advertentie

Advertentie