Wanneer moet je een mondkapje dragen en wanneer niet?

Advertentie

Medici hebben allemaal een mening als het gaat om mondkapjes dragen. Wanneer wel en wanneer niet? Heeft het effect of niet? Er zijn echter plaatsen waar het een noodzaak is om een mondkapje te dragen en op andere plekken kan je het maar beter niet doen. Het dragen van een mondkapje is vooral noodzakelijk als je in een openbare ruimte bent waar je geen anderhalve meter kan waarborgen. Er is veel verwarring over het dragen van een mondkapje wellicht geeft dit artikel je wat meer duidelijkheid.

Waarom je een mondmasker zou moeten dragen
Het RIVM raadt je aan een masker te dragen om te voorkomen dat je het nieuwe coronavirus aan anderen overdraagt, zelfs als je je niet ziek voelt. Dat komt omdat je het virus misschien wel hebt en het aan anderen kunt doorgeven voordat je symptomen ervaart. Maar uit een Amerikaanse studie blijkt nu dat mondmaskers ook de drager zélf beschermen tegen het virus. En dat wie toch besmet raakt, ook meer kans heeft om minder ziek te worden.

LEES OOK  Koffie drinken op een lege maag: wel of niet verstandig?

Advertentie

De studie door wetenschappers aan de Johns Hopkins-universiteit en de Universiteit van Californië in San Francisco verwijst naar een experiment waarbij een groep hamsters besmet werd met het coronavirus, en in kooien naast gezonde hamsters werd geplaatst. De gezonde hamsters die werden afgeschermd met mondmasker-materiaal bleken “aanzienlijk minder geïnfecteerd” dan hun onbeschermde collega’s. Op de volgende pagina lees je waar je wel een mondkapje moet dragen en waar liever niet.

Pagina 1/2

Advertentie
Advertentie