Ziekte van Pfeiffer? Dit zijn de 10 belangrijkste symptomen die je moet weten

Advertentie

Pfeiffer of met andere woorden klier koorts is een ziekte veroorzaakt door het Epstein-Barr virus (EBV). Het komt vaak voor bij tieners en wordt daardoor vaak het “Kissing disease” genoemd. Dit omdat kussen een methode is van overdracht van het virus net zoals het delen van voedsel of dranken. Deze ziekte is gelukkig niet fataal, echter de symptomen kunnen zeer onplezierig zijn. Bovendien kan pfeiffer nog erger ervaren worden door keelontsteking, amandelontsteking en zelfs gescheurde sinussen. In zeldzame gevallen zijn er zelfs meldingen van anemie, trombocytopenie of ontstekingen van het hart.

In de meeste gevallen zal het herstel van het kissing disease vanzelf genezen tussen de 4 tot 8 weken. Echter als je vermoedt dat je pfeiffer hebt is het noodzakelijk om een arts te bezoeken. Er zijn geen bekende kuren en medicijnen die het herstel proces kan versnellen, echter een arts kan je nuttige informatie geven over de ziekte. De arts kan de symptomen behandelen, waardoor het herstel zal versnellen. Lees gauw verder om er achter te komen welke 10 symptomen de ziekte pfeiffer kunnen aantonen.

Advertentie

1. Zere, pijnlijke keel
Hiermee bedoelen we niet de gebruikelijke keelpijn die iedereen weleens krijgt tijdens een verkoudheid. Als de eenvoudige handelingen zoals eten of drinken of zelfs eten moeilijk gaat, kan dit een teken zijn. Het verschil tussen een keelpijn met pfeiffer en keelpijn van een verkoudheid is te herkennen aan de overige symptomen. Als je keelpijn hebt die niet gepaard gaat met hoesten, niezen of loopneus dan zou je pfeiffer kunnen hebben.

2. Koorts
Net zoals bij een infectie kan je koorts krijgen als je pfeiffer hebt. Als je koorts langer duurt dan 10 dagen dan is het aanbevolen om een arts te raadplegen.

LEES OOK  Wordt jij vaak op dezelfde tijd s'nachts wakker? Je zult versteld staan ​​wat dit allemaal kan betekenen!

3. Zwelling van de lymfeklieren
De lymfeknopen van je lymfestelsel bestaan uit een heldere vloeistof die circuleert door je lichaam. De lymfeklieren bestaan uit witte bloedcellen die bacteriën aanvallen en ze zwellen op als ze geïnfecteerd worden. Dit gebeurd er ook als je pfeiffer hebt.

De lymfeklieren in de hals, oksels en liezen kunnen opzwellen doordat pfeiffer ervoor zorgt dat de lymfeklieren extra witte bloedcellen produceert. Als je merkt dat je opgezwollen lymfeklieren hebt is het belangrijk om een arts te raadplegen. Want behalve een teken van pfeiffer kan het ook een symptoom zijn van een ander ziektebeeld zoals HIV of kanker.

4. Zwelling van de amandelen
Een ander symptoom van pfeiffer is opgezwollen amandelen. Het eten en drinken gaat heel lastig met gezwollen amandelen en zal pijnlijk zijn. Ook hiervoor geldt dat u gelijk een arts moet raadplegen.

5. Vermoeidheid
Door de combinatie van koorts en gebrek aan voedsel en vocht kan er toe leiden dat je erg vermoeid bent. Deze vermoeidheid is dan ook gelijk een symptoom van pfeiffer. Ongeacht of je heel veel uren rust zal het aanvoelen alsof je een extreme vermoeidheid hebt. Je energie is zo laag dat je niks anders wilt dan in bed liggen en slapen. Dit is in principe geen slecht idee, de artsen adviseren ook vaak dat mensen die besmet zijn met pfeiffer een tijdje vrij moeten nemen van werk of school om tot rust te komen.

Op de volgende pagina lees je de andere 5 belangrijkste symptomen die je moet weten.

Pagina 1/2

Advertentie
Advertentie